van bodem tot bord

over de relatie tussen stadslandbouw, professionele telers en chefs

van bodem tot bord

Wie zich verdiept in stadslandbouw, stuit overal ter wereld op dezelfde succesfactoren. Natuurlijk zijn financiële randvoorwaarden en betrokken partners cruciaal, maar vooral het vakmanschap van professionele tuinders, telers en gepassioneerde chefs vormen een belangrijke bron van inspiratie en kennis voor de hele gemeenschap.

In Oosterwold geven we hier onder andere vanuit de Coöperatie samen invulling aan.
Binnen het Centrum Stadslandbouw werken professionele telers en bevlogen foodmakers schouder aan schouder met thuistelers, bewoners, onderzoekers, leerlingen en chefs. 
We leren met én van elkaar, delen inzichten, en zoeken samen naar manieren om meer uit onze grond te halen - voor iedereen in Oosterwold en daarbuiten.

Wat de Coöperatie Oosterwold uniek maakt, is de constante kruisbestuiving tussen verschillende disciplines:
  • Tuinders en telers inspireren anderen met hun kennis en zorgen voor continuïteit in onze lokale voedselproductie.
  • Chefs en food innovators geven met hun creativiteit een nieuwe dimensie aan wat er lokaal groeit. Zij maken het mogelijk om vergeten of onbekende producten te waarderen en creëren letterlijk nieuwe smaken, inzichten en trots op wat onze regio voortbrengt.

De samenwerking tussen producenten, chefs en bewoners leidt tot een totaal nieuw bewustzijn van de waarde van lokaal voedsel. De pioniersgeest van zowel de boer, de teler als de chef helpen ons innoveren en stimuleren ons steeds weer om verwonderd te zijn over de potentie van onze eigen bodem.
Het grotere plaatje:
Het Centrum Stadslandbouw is méér dan een plek waar geteeld, gekookt en gegeten wordt. Het is een levend ecosysteem dat draait om verbinding, vernieuwing en toekomstbestendige oplossingen. Hier vind je straks:
  • Een Field Lab voor onderzoek en innovatie in regeneratieve landbouw.
  • Een Food Lab waar lokale oogst wordt omgetoverd tot nieuwe producten en recepten.
  • Een Kennis- en Ervaringscentrum waar leren, beleven en proeven centraal staan, met o.a. een eigen winkel en een restaurantfunctie als “proeftuin” voor lokale smaken.

Het restaurant en de winkel zijn nadrukkelijk geen doel op zich, maar een podium:
een plek waar lokale producten, verhalen en experimenten samenkomen. Hier bieden we ruimte aan jonge, frisse horeca-concepten, tijdelijke pop-ups en samenwerkingen met lokale chefs. Het podium is voor iedereen die wil bijdragen aan het delen en versterken van de Oosterwoldse voedselcultuur—altijd in verbinding met de regio en de gemeenschap.

Toekomstgericht denken

We dromen van een Centrum Stadslandbouw dat blijft uitdagen en inspireren: een centrum waar niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst ruimte is voor nieuwe ideeën, samenwerkingen en pioniers die het voedselsysteem willen veranderen—van bodem tot bord. Of dat nu via een pop-up, een culinaire residentie of een vaste samenwerking is, de deur blijft open voor initiatief en innovatie. De kracht zit ‘m in het samenspel.

Zo bouwen we samen aan een veerkrachtig en inspirerend ecosysteem, waarin ieder talent, alle individuele inzet en elke oogst telt.

doe je mee?

nieuwe telers, entrepeneurs, supporters, donateurs, cooperators en lokale klanten zijn altijd welkom!

aanmelden

de coöperatie wordt ondersteund door ...

+31(0) 12 34 56 78

Kom je langs?

Prieelvogelweg 1a,
1349 CG Almere
info@coopoosterwold.nl

centrum stadslandsbouw